تبلیغات
نوشیدنی ها - تولید نسل جدید نوشابه های گازدار رژیمی
 
نوشیدنی ها
درباره وبلاگ


نعره شیر خانه چوبی را ویران نمی کند من از سکوت موریانه باید می ترسیدم...

مدیر وبلاگ : محمد باباپور
مطالب اخیر
نویسندگان
پیوندها
آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
همانگونه که میدانید تاکنون محصولات رژیمی حاوی آسپارتام بوده است که این ماده علاوه بر ناپایداری در مقابل گرما و ph اسیدی ، به دلیل تجزیه به اسیدهای آمینه تشکیل دهنده خود ، در محصول رسوب کرده و شیرینی خود را به تدریج از دست می دهد . معمولا نوشابه هایی که در فرمولاسیون آنها از آسپارتام استفاده شده است در مناطق گرمسیر سریعا تلخ و بدمزه می شوند . به منظور کاهش مصرف شکر و مقابله با تبعات چاقی ، دیابت و سایر امراضی که از کم تحرکی و تغذیه نامناسب ناشی می شوند و همچنین در راستای حفظ سلامتی بیشتر مصرف کنندگان تصمیم به جایگزینی شکر با شیرین کننده های جدید از جمله سوکرالوز و استویا گرفتیم
ماده اولیه سوکرالوز ، ساکارز یا همان شکر است که علاوه بر پایداری در مقابل شرایط اسیدی و گرما ،600 برابر شیرین تر از شکر و میزان کالری آن بر خلاف آسپارتام کاملا صفر و محدودیتی برای مصرف آن توسط بیماران فنیل کتونوری نیست . علیرغم اینکه بیش از 30 سال از تولید و مصرف این ماده در جهان گذشته و استفاده از آن در 64 گروه مواد خوراکی و آشامیدنی در کدکس غذایی 2009 ( از جمله نوشابه های گازدار ) مجاز شناخته شده است ، متاسفانه ادارات استاندارد و نظارت بر مواد غذایی مجوز مصرف آنرا در نوشابه ها صادر نمیکردند .
ولی به تازگی با تلاش یک شرکت داخلی استفاده از شیرین کننده های سوکرالوز و همچنین ترکیبی از rebaudioside a و steviol glycoside بعنوان شیرین کننده طبیعی برگ گیاه استویا در نوشابه های گازدار تصویب شد . ضمنا اولین پروانه ساخت محصولات حاوی سوکرالوز با حذف شکر ، اسید فسفریک ، کافئین و بنزوات سدیم در کشور نیز توسط دانشگاه علوم پزشکی فارس به شرکت زمزم شیراز اعطاء شده است . شایان ذکر است که از زمان درخواست تجدید نظر استاندارد مذکور تا برگزاری جلسه در مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی کرج که بیش از 6 ماه بطول انجامید ، دهها جلد کتاب و مقاله معتبر علمی ترجمه و بررسی و بیش از 1000 صفحه از مستندات مربوطه به دبیر کمیته ویژگی نوشابه های گازدار تحویل شده است .

سوکرالوز چیست؟ (Sucralose)

سوکرالوز(1,4,6-Trichlorogalactosucrose) تنها شیرین کننده بدون کالری است که از شکر مشتق می شود و 600 بار از شکر شیرین تر است. جایگزینی3 مولکول کلر سبب می گردد که سوکرالوز همانند شکر قابل شکستن ومتابولیزه شدن نباشد.بنابر این بدون تغییر وبه سرعت از بدن عبور کرده و ماده ای خنثی(inert) وsafe در نظر گرفته می شود.(مدت زمان مطالعات 20 سال می باشد).

فرمو ل مولکولی

C12H19Cl3O8

جرم مولکولی 

397.64 g/mol

نقطه ذوب 

125 °C, 398 K, 257 °F

حلالیت درآب 

283 g/L (20 °C)

 

 

سوکرالوز دز سال 1976 توسط شرکت Tate &Lyle  کشف شد و در سال 1998 توسط سازمان غذا ودارو ی آمریکا FDA تایید شد و در حال حاضر در 80 کشور شامل آمریکا ،کانادا و استرالیا برای مواد غذایی جامد  ونوشیدنیها مورد استفاده می باشد.

این ماده به راحتی در آب حل شده وبه علت پایداری مناسب بخوبی در پخت وپز قابل استفاده می باشد.

سازمانهایی که سوکرالوز توسط آنها مورد تایید قرار گرفته است:

1- سازمان غذا ودارو ی آمریکا در سال 1998 (FDA)

2- JECFA(joint  FAO&WHO expert committee on food additives)   در سال 1999

3-کمیته علمی غذای اروپا در سال 2000(SCF)

4- سازمان ایمنی غذای اروپا(EFSA)

فواید سوکرالوز:

  • ترکیب دومورد طعم منحصر به فرد سوکرالوز که کاملا"شبیه شکر است و مقاومت عالی آن موجب برتری این شیرین کننده از سایر شیرین کننده شده است وجایگزین  شکر در کلیه انواع غذا ها و نوشیدنیها شامل غذاهای خانگی و  دستورهای پخت باشد.سوکرالوز طعمی شبیه شکر دارد که کاملا" قابل درک است و طعم ناخوشاند ندارد .
  • سوکرالوز طعمی شیرین دارد و شیرینی آن در دهان باقی می ماند و هیچ طعم ناخوشایندی در دهان ایجا نمی کند.
  • سوکرالوز دربدن انرژی تولید نمی کند به دلیل اینکه مانند ساکارز شکسته نمی شود وبه سرعت از میان بدن بدون تغییر عبور می کند .
  • سوکرالوز به طور وسیعی در بیش از 100 تحقیقات در مدت 20 سال  مورد بررسی قرار گرفته و یافت شد که کاملا"  سالم وبی خطر است وتا کنون هیچ گونه گزارشی مستند از  عوارض نامطلوب  همچون پوسیدگی دندان ،افزایش قند در افراد دیابتیک ،تغییرات ژنتیکی،سرطان ،مشکلات ایمونولوژیک،اختلال در سیستم اعصاب مرکزی ومحیطی ونیز نقص جنین از این ماده منتشر نشده است.
  • این شیرین کننده برای کل اقشار جامعه قابل استفاده می باشد شامل زنان باردار, مادران شیرده و کودکان درکل سنین .
  • سوکرالوز برای افرادی که می خواهند میزان جذب کالری را به بدن خود کاهش دهند  مفید می باشد.
  • سوکرالوز به عنوان یک شیرین کننده در مکمل های غذایی ,مواددارویی ,ویتامین ها و مکمل های معدنی و دارویی قابل استفاده می باشد .
  • از دیگر فواید سوکرالوز اینست که موجب تخریب دندانها نمی شود ودوست دندانهاست چون باکتریهای دهان آنرا به عنوان یک منبع غذایی نمی شناسد بنابر این موجب پوسیدگی دندانها نمی شود .

مطالعات بالینی وسیع(clinical studies/trials)

مطالعات بالینی وسیع(clinical studies/trials) در 20 سال گذشته (حداقل 100 مورد)بر روی انسان ارایه دهنده نتایج مستدل ومحکم در عدم تأثیر سوکرالوز بر متابولیسم کربوهیدارت ،میزان قند خون و ترشح انسولین بر روی افراد سالم،افراد دیابتیک نوع 1و2 می باشد.در این مطالعات نشان داده که در هر 3 گروه آزمایش فوق فاکتورهای مهم واساسی زیر:

1-Fpg (Fasting   Plasma  Glucose)

2-HbA₁c (هموگلوبین A₁c)

3-Fasting  Serum  C  Peptide

بعد از مصرف سوکرالوز کاملا" بدون تغییر مانده است.(پیوست 1 شامل حدود 10 مقاله بالینی که از اینترنت گرفته شده است.)

 

مقایسه پروفایل حسی شکروسوکرالوز:

به دلایل مزایای گوناگون از جمله شیرینی بسیار مطلوب و عدم وجود خاصیت unpleasant after taste ،به طور وسیع در آمریکا،کانادا،استرالیا ومکزیک مصرف می گردد.(نمودار1)

 

نمودار 1

 

متابولیسم:

سوکرالوز هیچ تاثیری بر متابولیسم کربوهیدرات ندارد، ,همچنین میزان قند خون وترشح انسولین را در کوتاه وبلند مدت تحت تأثیر قرار نمی دهد درنتیجه شیرین کننده مناسب برای دیابتی ها محسوب می گردد

.دامنه مصرف :

پایداری بسیار بالا در حالات محلول ودر دماهای مختلف سبب می گردد که این شیرین کننده کم/بدون کالری به طور وسیع در صنایع غذایی ودارویی  ( کنسرو ,سس،شربت،انواع نوشیدنی ها،کیک،دسر،بستنی،مکملها،ویتامین هاو....)مصرف گردد.

میزان جذب روزانه قابل قبول سوکر الوز( ADI)  :

حداکثر 15میلی گرم به ازاء یک کیلوگرم وزن بدن می باشد .( 15mg/kgbw)







نوع مطلب :
برچسب ها :

       نظرات
جمعه 25 آذر 1390
محمد باباپور