تبلیغات
نوشیدنی ها - لزوم كاربرد استاندارد های غذایی كدكس
 
نوشیدنی ها
درباره وبلاگ


نعره شیر خانه چوبی را ویران نمی کند من از سکوت موریانه باید می ترسیدم...

مدیر وبلاگ : محمد باباپور
مطالب اخیر
نویسندگان
پیوندها
آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
بعضاً تطبیق مواد غذایی همواره در تعیین رشد ، پیشرفت و سلامتی یك جامعه و ایجاد تغییرات و اصلاحات سیاسی در جوامع موثر بوده اند .
تبادل مواد غذایی از دیرباز در جوامع به منظور تامین نیازهای افراد وجود داشته و همواره برای این تبادل ، معیارها و ضوابطی مد نظر طرفین
قرارداشته است . این معیارها و ضوابط امروزه استاندارد نامیده میشود. تكمیل استانداردهای غذایی و تدوین آنها به صورت مجموعه قوانین معتبر و مقتدر به مشورت های گسترده ، جمع آوری و ارزیابی اطلاعات ،
پیگیری برای تایید نتایج نهایی و بعضاً تطبیق و مصاحبه بی طرفانه برای نیل به اجماع در نظرهای علمی موثق نیاز دارد . ایجاد استانداردهایی كه
سلامت مصرف كنندگان را حفاظت كند و اقدامات قانونی را در فروش موادغذایی تضمین و تسهیلات تجاری را فراهم نماید ، به همكاری
متخصصان رشته های مختلف علمی كه مرتبط با موادغذایی ، سندیكای مصرف كنندگان ، صنایع تولید و فرآوری ، اداره های كنترل كیفیت موادغذایی و
تجار باشند ، نیاز دارد .
با افزایش مشاركت افراد در تدوین استانداردها وتسری كدكس آلیمنتاریوس و قوانین آن به زمینه های گسترده تر ، فعالیت های
كمیسیون استانداردهای غذایی كدكس بیشتر شناخته می شود و تاثیر آن بیشتر و مستحكم تر می گردد .
از طریق بسط استانداردهای بهداشتی و توجه به تمامی موضوعات مرتبط ، كمیسیون كدكس آلیمنتاریوس ، به قرار گرفتن غذا به عنوان یك
ماهیت مستقل در دستور كار سیاسی كمك شایان توجهی نموده است .
كمیسیون كدكس آلیمنتاریوس چیست ؟
كدكس به معنای آئین نامه ، مقررات ، نشانه و آلیمنتاریوس به معنای موادغذایی است . به عبارت دیگر ، كدكس جمع آوری و تطبیق بین المللی
سازمان خواربار و كشاورزی ، فائو ) و بیست ) FAO استانداردهای موادغذایی و ارائه آن به شكل واحد است . بر اساس پیشنهاد یازدهمین كنفرانس
در رم برگزار گردید و تشكیلات FAO/WHO سازمان بهداشت جهانی ) كنفرانس مشتركی در سال 1963 توسط ) WHO و نهمین اجلاس
جدیدی تحت عنوان كمیسیون تدوین آئین نامه موادغذایی به منظور اجرای استاندارد مشترك موادغذایی شامل استانداردهایی برای كلیه موادغذایی
اعم از تبدیل شده ، نیمه تبدیل شده یا خام تا مرحله مصرف بوجود آمد .
یك ساختار بین دولتی است كه مسئول هماهنگ كردن استانداردهای غذایی در سطح بین المللی است . (CAC ) كمیسیون كدكس غذایی
در دستیابی به یك هماهنگی CAC . اهداف اصلی آن حفظ سلامت مصرف كننده و اطمینان از عملكرد مناسب و صادقانه در تجارت غذا میباشد
بین المللی در مورد كیفیت و ایمنی غذا موفق عمل كرده است . این كمیسیون استانداردهای بین المللی بسیاری از محصولات غذایی و موارد ویژه
ای همچون باقیمانده آفت كشها ، افزودنیهای غذایی ، باقیمانده داروهای دامی ، بهداشت ، آلوده كننده های غذایی ، نشانه گذاری و .... را تدوین
كرده است . دولتها برای تعیین وارتقاء سیاست گذاریهای مرتبط با سیستم كنترل غذایی ملی ، پیشنهادات كدكس را مورد استفاده قرار میدهند . اخیرا
برای بررسی خطرات میكروبیولوژیكی غذاها كرده است ، ( risk assessment ) كدكس مبادرت به انجام یك سری فعالیتها بر پایه ارزیابی خطر
امری كه پیش از این توجهی به آن نمی شد . فعالیت كدكس یك آگاهی جهانی در ارتباط با ایمنی و كیفیت غذا و حمایت مصرف كننده ایجاد كرده
و به یك اجماع نظر عمومی دست یافته است كه چگونه با این موارد یك برخورد علمی با توجه به جنبه های خطر داشته باشد . در نتیجه در حال
حاضر یك اجماع نظر هماهنگ و منسجم در مورد اصول ایمنی و كیفیت غذا در سطح بین المللی وجود دارد و فشار رو به افزایشی جهت اتخاذ و
اعمال این قوانین در سطح ملی و منطقه ای است .
منشاء استانداردهای غذایی كدكس
در اواخر دهه 1940 توجه مجامع بین المللی بیشتر معطوف تدوین مقررات موادغذایی شد . در WHO و FAO با تاسیس سازمانهای
آن زمان كشورها به طور مستقل فعالیت داشتند و تبادل نظر جهت هماهنگی میان كشورها اصلاً صورت نمی گرفت یا خیلی كم بود .
این وضعیت در دیدگاه های ارائه شده در جلسه های بین المللی آن زمان منعكس گردیده است .
امیدوارند كه مسئولیت رهبری را در حل مشكلاتی كه WHO و FAO وضع كنندگان قوانین غذایی ، تجار ، مصرف كنندگان و كارشناسان
مقررات و قوانین موادغذایی در تجارت ایجاد كرده است و موجب عدم حمایت از مصرف كنندگان می شود را بر عهده گیرند .
و مجمع جهانی بهداشت اعلام كرد كه استفاده گسترده از مواد شیمیایی در موادغذایی ، مشكل بهداشت WHO در سال 1953 هیات اجرایی
عمومی را بوجود آورده است و پیشنهاد كرد تا آن دو سازمان مطالعات مربوطه را انجام دهند . یكی از این مطالعات ، افزودنی های موادغذایی را به
در سال 1955 اولین كنفرانس مشترك خود را در زمینه افزودنی های WHO وFAO عنوان یك عامل بحرانی مشخص نمود . متعاقب آن
در زمینه افزودنی های مواد غذایی WHO و FAO موادغذایی برگزار نمودند . آن كنفرانس منجر به تشكیل كمیته كارشناسی مشترك
گردید ، كه پس از 40 سال هنوز جلسه های آن به طور منظم برگزار می گردد . ( JECFA )
سازمان بهداشت جهانی ) در ) WHO سازمان خواربار وكشاورزی ) و بیست و نهمین اجلاس ) FAO بر اساس پیشنهاد یازدهین كنفرانس
در رم برگزار گردید تشكیلات جدیدی تحت عنوان كمیسیون تدوین آئین نامه مواد FAO/WHO كنفرانس مشتركی كه در سال 1963 توسط
در زمینه مواد غذایی بوجود آمد . FAO/WHO غذایی به منظور اجرای استاندارد مشترك
دستاوردهای كدكس
استانداردهای غذایی كدكس تنها مرجع بین المللی
از زمانی كه اولین اقدام برای تدوین استانداردهای غذایی در سال 1961 صورت گرفت ، كمیسیون استانداردهای غذایی كدكس كه وظیفه بهبود
استانداردهای غذایی را بر عهده دارد ، توجه جهان را به امنیت و كیفیت مواد غذایی جلب كرد . در خلال سه دهه ، تمامی ابعاد مهم مربوط به
حفاظت از سلامت مصرف كننده و رویه منصفانه در تجارت موادغذایی تحت نظارت این كمیسیون قرار گرفته است .
این كمیسیون سطح آگاهی جامعه جهانی نسبت به موضوع سلامت موادغذایی و موارد مرتبط به آن را تا حد بی سابقه ای بالا برده و در نتیجه به
تنها مرجع بین المللی برای بهبود استانداردهای غذایی تبدیل شده است . كمیسیون كدك س از طریق ایجاد نقطه تماس بین المللی و برگزاری
گردهمایی به منظور گفتگو و تبادل اطلاعات در زمینه موضوع های مرتبط با مواد غذایی ، نقش بسیار سرنوشت ساز و حساس خود را عملی می
سازد. . این كمیسیون در زمینه مقررات و ا ستانداردهای موادغذایی مقاله های علمی معتبری را به رشته تحریر در آورده و كمیته های كارشناسی و
جلسه های مشاوره بی شماری را تدارك دیده است . همچنین نشست های بین المللی با شركت افراد و سازمانهای بسیاربا تجربه در امر موادغذایی
وموضوع های مرتبط با آن را ترتیب داده است .
اهداف كلی كمیسیون كدكس را می توان به این شرح عنوان كرد
-1 حمایت از سلامت مصرف كنندگان و تضمین تجارت عادلانه مواد غذایی
-2 تسهیل روابط تجاری و هماهنگ نمودن اقدامات انجام شده در زمینه موادغذایی
-3 هماهنگ نمودن كلیه فعالیت های استاندارد موادغذایی كه از سوی سازمانهای دولتی و غیردولتی (در سطح بین الملل) صورت می پذیرد .
-4 تعیین اولویت و ارائه راهنمایی های لازم در زمینه پیش نویس های استاندارد یا كمك سازمانهای ذی نفع
-5 نهایی كردن استانداردها و انتشار آنها به صورت مقررات یا كدكس در قالب استانداردهای منطقه ای یا بین المللی
-6 تكمیل و اصلاح استانداردهای منتشر شده پس از بررسیهای لازم
در ژنو برگزار می گردد . بیش از 500 نفر در جلسه عمومی حضور WHO در رم و FAO كمیسیون كدكس هر 2 سال یكبار و به نوبت در مقر
می یابند . ریاست هیات های نمایندگی كشورها را مسئولین عالی رتبه دولتی به عهده دارند .
اعضای هیات های ملی معمولاً از میان نمایندگان بخش صنعت ، اتحادیه مصرف كنندگان و مراكز آموزشی هستند . كشورهایی كه هنوز
عضوی در این كمیسیون ندارند ، اغلب به صورت ناظر در آن حاضر می شوند . البته تعدادی از سازمانهای دولتی و غیردولتی بین المللی نیز به عنوان
بدین گونه است كه « كدكس » ناظر حضور دارند . اگر چه آنها به عنوان ناظر در جلسه ها شركت می جویند ، ولی عرف كمیته ا ستانداردهای غذایی
به چنین سازمان هایی نیز اجازه ارائه نقطه نظراتشان را در تمام مراحل به جز تصمیم گیری نهایی می دهد . این كمیسیون برای تسهیل ارتباط
دولت ها ، نقاط تماس كشوری را تاسیس كرده است و بسیاری از كشورهای عضو ، كمیته های ملی استاندارد غذایی دایر كرده اند .
فعالیت های كدكس
-1 تهیه و گردآوری استانداردهای بین المللی غذایی
یكی از اهداف اصلی این كمیسیون گردآوری و تهیه استانداردهای غذایی و انتشار آنها در كتاب های استاندارد غذایی است .
-2 بازنگری استانداردهای كدكس
كمیسیون و نهادهای فرعی ، در صورت ضرورت متعهد به بازنگری استاندارهای كدكس و متون مربوطه هستند تا سازگاری و مطابقت آنها با دانش
علمی روز تضمین گردد .
-3 پذیرش استانداردهای غذایی كدكس توسط كشورهای عضو
اصول عمومی استاندارهای غذایی كدكس روشهایی را مشخص می كنند كه كشورهای عضو می توانند استانداردهای كدكس را بپذیرند . روش
های پذیرش در اصول عمومی به وضوح تعریف شده اند و تطبیق آنها توسط كمیسیون كدكس انجام میشود .
-4 تشكیلات كدكس
كمیسیون كدكس از یك كمیته اجرایی و دبیرخانه تشكیل شده است و از نقطه نظر تشكیلات فنی و تخصصی دارای چهار گروه مشخص میباشد .
FAO به حساب می آید كه در راس برنامه های استاندارد غذایی مشترك FAO رئیس كمیسیون استانداردهای غذایی كدكس ، از مقامات ارشد
در رم واقع شده است . FAO فعالیت می كند و محل دبیرخانه آن در اداره استاندارد و كیفیت موادغذایی WHO و
در رم فعال است . تمهیدات برگزاری جلسه ها ، تكمیل گزارش های FAO دبیرخانه كمیسیون با شش نفر كارمند تمام وقت در دفتر مركزی
مربوط به دستوركار و نظارت بر امور اولیه آن توسط این دبیرخانه انجام می پذیرد . علاوه بر آن تنظیم گزارش های هر جلسه پیش از خاتمه آن و
رفع نكات مبهم آن ( به نحوی كه مواد اجرایی مشخصاً قابل پیگیری باشد ) جزو وظایف دبیرخانه است .
كمیته های كدكس به 4 دسته یعنی كمیته موضوعات عمومی ، كمیته كالاها و فرآورده های غذایی ، كمیته های كاری بین الدول و كمیته
های هماهنگ كننده طبقه بندی می شود .
1. كمیته های موضوعات عمومی
در این قسمت 9 كمیته وجود دارد كه با سایر كمیته ها نیز مرتبط میباشد این كمیته ها عبارتند از : باقیمانده آفت كشها - سیستم بازرسی و صدور
گواهی برای مواد غذایی وارداتی وصادراتی - باقیمانده داروهای دامی - نشانه گذاری مواد غذایی – روشهای آزمون ونمونه گیری – اصول كلی –
افزودنیها و آلوده كننده های مواد غذایی – بهداشت مواد غذایی .
2. كمیته های فرآورده های مواد غذایی
در این قسمت 12 كمیته وجود دارد كه عبارتند از میوه جات و سبزیجات فرایند شده – روغنها و چربیها – میوه جات و سبزیجات تازه – آبهای
معدنی طبیعی – فرآورده های كاكائو و شكلات – ماهی و فرآورده های آن – شكر – شیر و فرآورده های آن – غلات ، حبوبات و بقولات –
پروتئینهای گیاهی – سوپها و آبگوشتهای مغذی .
3. كمیته های كاری بین دولتی
در این قسمت 3 كمیته فعال میباشند كه عبارتند از : مواد غذایی حاصل از تكنولوژی زیستی ( بیو تكنولوژی ) – خوراك دام – آبمیوه و سبزیجات
4. كمیته های هماهنگ كننده و منطقه ای
وظایف این كمیته ها ایجاد هماهنگی در فعالیتهای كشورهای هر منطقه میباشد . در این قسمت 6 كمیته منطقه ای وجود دارد كه عبارتند از :
كمیته منطقه ای آسیا – كمیته منطقه ای اروپا – كمیته منطقه ای خاور نزدیك – كمیته منطقه ای افریقا – كمیته منطقه ا ی آمریكای لاتین و
كارائیب – كمیته منطقه ای امریكای شمالی و اقیانوسیه
دبیرخانه استانداردهای غذایی كدكس ، اسناد مربوط به استانداردها را بر حسب نیاز و درخواست به سازمان ها و تشكل های مربوط به مصرف
كنندگان در سطح بین المللی توزیع می نماید . هدف دبیرخانه آن است كه از این طریق اسناد مذكور به نهادهای مصرف كنندگان در داخل این
و FAO,WHO كشور برسد . اولین و مهم ترین هدف مقام ها و متخصصانی كه مبانی اولیه و جهت گیری كنفرانس ها و برنامه های مشترك
همچنین استانداردهای موادغذایی را پایه ریزی كردند ، حفظ سلامت و تندرستی مصرف كنندگان و تجارت منصفانه موادغذایی بوده است .
وضعیت فعلی كدكس در جهان
( تعداد كشورهای عضو كدكس 165 كشور میباشند و تعداد استانداردها و آئین كارهای تدوین شده عبارتند از : استاندارد های مواد غذایی ( 237
، ( ، افزودنیهای مواد غذایی ( 1005 ) ، ارزیابی باقیمانده آفت كشها ( 185 ) ، حد مجاز آفت كشها ( 3276 ) ، راهنماها و آئین كارهای بهداشتی ( 41
. ( راهنمای حد آلوده كننده ها ( 25 ) ، ارزیابی باقیمانده داروهای دامی ( 54
وضعیت كمیسیون كدكس غذایی ایران
جمهوری اسلامی ایران از اعضای قدیمی و پیشتاز در كمیسیون كدكس بوده است و بر اساس قوانین كشور موسسه استاندارد به عنوان مركز
غذایی ایران به همت « كدكس » تماس وزارتخانه ها و سازمانهای ذیربط ایران با كدكس جهانی شناخته می شود . دستورالعمل شورای هماهنگی
دفتر سازمانهای بین المللی و منطقه ای و با همكاری وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكی ، وزارت صنایع ، موسسه استاندارد و تحقیقات
صنعتی ایران ، وزارت بازرگانی و وزارت علوم ، تحقیقات و فن آوری، و رئیس موسسه استاندارد وتحقیقات صنعتی ایران در یكصدو یكمین جلسه
شورای عالی استاندارد تهیه و به تصویب رسید .
نخستین طرح شورای كدكس در سال 1363 از سوی مدیریت غذایی و كشاورزی موسسه استاندارد وتحقیقات صنعتی ایران تهیه و منتشر گردید .
اولین اساسنامه آن در سال 1366 تهیه و در سال 1368 طی نامه ای از سوی مدیریت وقت موسسه نتیجه امر به اطلاع وزارت امور خارجه و وزارت
كشاورزی رسیده و خواستار كمكهایی جهت استقرار دبیرخانه و محلی برای تشكیل جلسات كمیته های فنی و كتابخانه ای جهت نگهداری مدارك
فنی شده بود . شورای هماهنگی كدكس غذایی ایران در طول 27 نشستی كه در آن سالها در 16 گروه مختلف برگزار كرد اقدامات چشمگیری را
انجام داد . بطوری كه به عنوان اولین كمیته ملی كدكس در منطقه آسیا از سوی مدیر اجرای كدكس مورد تشویق قرار گرفت . با توجه به بحث
و نیز مسائل ایجاد شده از سوی اتحادیه اروپا برای كشور و نیز به كارگیری معیارها و استانداردهای بین المللی در تبادلات مواد ذایی WTO
مجددا فكر تشكیل شورای كدكس غذایی ایران ازسوی دیگر سازمانها نظیر وزارت جهاد كشاورزی ، سازمان دامپزشكی و وزارت بهداشت ایجاد شده
و سرانجام منجربه تدوین اساس نامه جدید گردید كه در یكصدویكمین شورای عالی استاندارد به تصویب رسید .
تعداد كمیته های فنی تشكیل شده 19 كمیته میباشد و سازمانهای مسئول تشكیل آنها عبارتند از : وزارت جهاد كشاورزی ( 9 كمیته ) ، وزارت
بهداشت ، درمان و آموزش پزشكی ( 2 كمیته ) ، وزارت بازرگانی ( 1 كمیته ) ، موسسه استاندارد وتحقیقات صنعتی ایران ( 7 كمیته )
. علاوه بر تشكیل كمیته های فنی، سایر اقدامات انجام شده بشرح زیر است: 0
- شركت در جلسه های كمیسیون ملی كدكس غذایی ایران به منظور هماهنگی ، سیاست گذاری و مشاركت در تصمیمات متخذه
-ارائه نظرات كارشناسی در جلسه های برنامه ریزی و هماهنگی كدكس
- ایجاد هماهنگی درون و برون سازمانی
- دریافت ، بررسی و تحلیل و پردازش اطلاعات به دست آمده از منابع بین المللی
- مطالعه روشهای متخذه در سطوح بین الملل قوانین موادغذایی و امكان تقریب و تطبیق آنها با قوانین ملی
- مطالعه و شناسایی موسسه ها و سازمانهای پیشرو ی و ارتباط با آنها جهت ارتقاء و تسهیل روند فعالیتهای كمیته های فنی
- برگزاری اجلاسها و نشست های آموزشی با استفاده از كارشناسان مجرب بین المللی
- تعریف و تدوین و اجرای پروژه های متعدد مرتبط با كدكس با مشاركت سازمانهای بین المللی و دستگاه های ذیربط اجرایی و تلفیق رویكردهای
تخصصی طرح های كدكس با سایر طرح ها به ویژه طرح های همكاری های فنی با سازمان های بین المللی
- انعكاس وقایع بین المللی در خصوص كدكس و بررسی حضور موثر نماینده كمیته فنی مربوطه در اجلاس ها
- بررسی و ارزیابی نحوه مشاركت فعال در تدوین استانداردها و قوانین كمیسیون كدكس آلیمانتاریوس این سازمان تاكنون 238 استاندارد غذایی و
كشاورزی را تدوین نموده است . ایران 42 استاندارد بین المللی را عیناً به عنوان استاندارد ملی پذیرفته و در تهیه استانداردهای سایر فرآورده های
غذایی و كشاورزی از استانداردهای مدون سازمان استفاده نموده است .
لزوم رعایت استانداردهای كدكس در تجارت جهانی
با توجه به حجم و ارزش بالای مبادلات موادغذایی ، یكی از مهمترین اصول در زمینه ورود موادغذایی به كشورها ، سالم بودن آنها جهت مصرف
است . از این رو موادغذایی وارداتی نباید خطری از نظر بهداشتی برای مصرف كنندگان و حتی حیوانات و نباتات داشته باشد .
كدكس تجارت ها را تسهیل می كند و هیچ مانع یا محدودیت غیرضروری را در راه تجارت بوجود نمی آورد . كدكس از مجموعه قوانین و مراحل
خاصی پیروی می كند و دولت ها از حق پذیرش یا عدم پذیرش استانداردهای تدوین شده در قالب كدكس برخوردارند .
فائو از طریق كمیسیون كدكس و همكاری فنی با كشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در جهت تسهیل تجارت و ارتقای كیفیت و ایمنی
محصولات غذایی مورد مصرف داخلی و صادراتی گام بر می دارد و اهدافی چون هماهنگی و شفافیت استانداردهای غذایی ملی و اجرای نظام های
بازرسی و گواهی واردات و صادرات را دنبال می كند .
این كمیسیون تجار موادغذایی را به پذیرش داوطلبانه رویه های اخلاقی به عنوان روشی مهم جهت حمایت از سلامت مصرف كنندگان و ترغیب
مجموعه قوانین اخلاقی برای تجارت بین المللی » روندهای منصفانه در تجارت موادغذایی دعوت می كند. برای رسیدن به این هدف ، كمیسیون
را منتشر نموده كه در استانداردهای غذایی كدكس آمده است . « موادغذایی
با وجود یك اقتصاد جهانی باز و در حال گسترش ، تسهیل تجارت جهانی ، تقاضای رو به افزایش مصرف كننده ، رشد علم و تكنولوژی غذا و
بهبود انتقال و ارتباط ، تجارت جهانی غذاهای تازه و فرآوری شده در حال افزایش است . دسترسی كشورها به بازارهای صادرات غذا بستگی به
ظرفیت و توانایی آنها در بررسی نیازهای ضروری و اساسی كشورهای واردكننده دارد . ایجاد و حفظ تقاضا برای محصولات غذایی آنها در بازارهای
جهانی بستگی به اعتماد واردكنندگان و صادر كنندگان به انسجام سیستم های غذایی آنها دارد .
آینده و كدكس
تصوری از جهان بدون استانداردهای غذایی كدكس امری مشكل است . تقاضای مصرف كنندگان ، به رسمیت شناخته شدن از سوی
شركت روز افزون در جلسه های كدكس و همچنین مشاركت گسترده كشورهای در حال توسعه نشانگر فعال بودن كمیسیون است . ، WHO
تحولات علمی در زمینه مواد غذایی ، تحول دیدگاه های مصرف كنندگان ، نگرش جدید به كنترل موادغذایی ، تحول نقش دولت و مسئولیت های
صنایع غذایی و تحول كیفی مواد غذایی و مفهوم ایمنی غذایی ، كمیسیون را در آینده با چالش های جدیدی مواجه خواهد كرد و وضع استانداردهای
جدید را الزامی خواهد نمود .
روش ها و مفاهیم جدید در كنار سلامت غذایی و حمایت از مصرف كنندگان بطور مداوم ، نگرش جدیدی را نسبت به مسیر فعالیت های
كمیسیون در آینده بوجود خواهد آورد . به هر حال می توان اذعان داشت كه استانداردهای غذایی كدكس به عنوان یكی از بهترین و فوق العاده
ترین دستاوردهای بشر در قرن بیستم به حساب می آید .



نوع مطلب :
برچسب ها :

       نظرات
دوشنبه 5 دی 1390
محمد باباپور