تبلیغات
نوشیدنی ها - استاندارد HACCP (Hazard Analysis & Critical Control Point) HACCP
 
نوشیدنی ها
درباره وبلاگ


نعره شیر خانه چوبی را ویران نمی کند من از سکوت موریانه باید می ترسیدم...

مدیر وبلاگ : محمد باباپور
مطالب اخیر
نویسندگان
پیوندها
آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
استاندارد HACCP
(Hazard Analysis & Critical Control Point) HACCP چاپ فرستادن به ایمیل

HACCP

با توجه به اهمیت نقش غذا در جامعه و افزایش آگاهی مصرف کننده گان نسبت به خطراتی که مواد غذایی ناسالم می تواند حامل و ناقل آن باشد در اثر افزایش عمومی سطح دانش عمومی در اجتماع، روند صنعتی شدن تولید غذا،ارتباطات گسترده جوامع،بروز بیماریهای ناشناخته،لزوم کنترل افزودنی ها در تولید مواد غذایی، نا کار آمدی سیستمهای کنترلی آماری در تولید مواد غذایی و البته کاهش هزینه ها لزوم وجود یک سیستم کنترلی کامل که نشان دهنده ایمنی مواد غذایی باشد ضروری به نظر می رسد.

استاندارد HACCP
(Hazard Analysis & Critical Control Point) HACCP چاپ فرستادن به ایمیل

HACCP

با توجه به اهمیت نقش غذا در جامعه و افزایش آگاهی مصرف کننده گان نسبت به خطراتی که مواد غذایی ناسالم می تواند حامل و ناقل آن باشد در اثر افزایش عمومی سطح دانش عمومی در اجتماع، روند صنعتی شدن تولید غذا،ارتباطات گسترده جوامع،بروز بیماریهای ناشناخته،لزوم کنترل افزودنی ها در تولید مواد غذایی، نا کار آمدی سیستمهای کنترلی آماری در تولید مواد غذایی و البته کاهش هزینه ها لزوم وجود یک سیستم کنترلی کامل که نشان دهنده ایمنی مواد غذایی باشد ضروری به نظر می رسد.

با توجه به تعریف كیفیت كه مشخص كننده درجه ای از نیازمندی های مشتری می باشد، نیازمندی های غذا را می توان به سه دسته تقسیم نمود. دسته اول نیازمندی های سلامتی غذا مانند میزان مواد مغذی و ویتامینهای موجود در غذا ،  دسته دوم نیازمندی های سلیقه ای مشتری مثل مزه و بوی غذا و در نهایت مهمترین دسته یعنی نیازمندی های ایمنی غذا كه پایش نكردن آن منجر به مخاطراتی برای سلامتی مصرف كننده می شود. مانند كنترل مخاطرات فیزیكی و اجسام خارجی در غذا و یا طبخ مناسب جهت از بین رفتن مخاطرات بیولوژیكی

HACCP در واقع نوعی روش سیستماتیک بررسی مواد اولیه فرآیند ، فرآورده نهایی ، شرایط جابجایی و نگهداری ، بسته بندی و توزیع مواد غذایی است و این امکان را می دهد که نقاط حساس و خطر آفرین خط تولید شناسایی شده و با دقت بیشتری تحت نظارت قرار گیرد . سیستم HACCP  تکنولوژی مدیریت هوشمندانه ای است که به صورت منظم خطرات ویژه را تعیین و آنها را جهت اطمینان از سلامت ماده غذای کنترل می نماید.به عبارت دیگر HACCP سیستمی است مبتنی بر دانش استفاده از ابزار و فنون شناسایی مخاطرات موجود در پروسه تولید و توزیع مواد غذایی و بکار گیری متدهایی جهت پیشگیری از وقوع این خطرات بنحوی که اطمینان حاصل گردد که حصول نهایی برای سلامت مصرف کننده نهایی خطر ندارد

  HACCP مجموعه الزامات مربوط به سیستم مدیریت بهداشت مواد غذایی است كه این اصطلاح از اولHazard Analysis & Critical Control Point “ به معنی ” تجزیه و تحلیل خط و نقاط كنترل بحرانی“ گرفته شده است. برای اولین بار HACCP در سال 1971 در كنفرانس ملی حفاظت مواد غذایی مطرح شد. سپس در سال 1973 سازمان فضا نوردی آمریكا (ناسا) با همكاری شركت پیلسبوری این سیستم را برای اطمینان از سلامت مواد غذایی فضا نوردی اجرا كردند. این سیستم در سال 1985 به اطلاع عموم رسید و در سال 1993 توسط كمیسیون كدكس FAO/WHO پذیرفته شد. در سال 1377 اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران آیین كار استفاده از HACCP را تحت عنوان استاندارد ملی 4557 منتشر كرد. حروف كلمات ”

    این سیستم با هدف ایمن سازی فرآیندهای تولید مواد غذایی و پیشگیری از بروز حوادث ناشی از مشكلات بهداشتی مواد غذایی در سازمانها مستقر می شود. HACCP دارای 7 اصل به شرح ذیل است:

1- تجزیه وتحلیل مخاطرات موجود (میكروبی، شیمیایی فیزیكی)، تعیین اندازه مخاطره

2- شناسایی نقاط كنترل بحرانی

3- تعیین محدوده های بحرانی

4- تعیین سستم نظارتی برای هر كدام از نقاط كنترل بحرانی

5- اقدامات اصلاحی

6- سیستم مستند سازی و نگهداری سوابق

7- ایجاد فرآیندهای تصدیق

    با توجه به اینكه در حال حاضر HACCP به عنوان یك استاندارد بین المللی از طرف سازمان ISO منتشر نشده است معمولاً در ممیزیهای اجرا شده از طرف موسسات گواهی دهنده بر حسب آیین نامه های هر موسسه الزامات كمی متفاوت است و این گواهینامه ها از طرف مراجع اعتبار دهنده تایید نمی شوند.

 

مزایای بكارگیری استاندارد:

 

    استقرار سیستم HACCP در سازمان با توجه اجرای مراحل كنترل مناسب و موثر در طول فرآیند های پذیرش مواد اولیه، تولید محصول، انبارش و نگهداری و ارسال محصول به سازمان اطمینان می دهد كه با حداقل هزینه مطمئن ترین كنترلها را انجام می دهد و می توان به مزایای زیر اشاره كرد:

- ایجاد اطمینان در مصرف كنندگان محصولات

- حركت به سمت تولید بدون نقص (Zero Defect) با استفاده از اصول GMP 

- پیشگیری از مخاطرات شیمیایی، میكروبی و فیزیكی كه ممكن است در فرآورده های غذایی موجب خسارت رساندن به مشتری و كاهش اعتبار سازمان شود.

- سازگاری با سیستمهای مدیریت كیفیت ISO 9000:2000

 

 دامنه كاربرد:

 

    كلیه سازمانهای تولیدی و خدماتی كه در زنجیره تامین مواد غذایی جامعه نقش ایفا می كنند مانند مجتمع های كشف صنعت، تولید كنندگان مواد غذایی، توزیع كنندگان مواد غذایی، سردخانه ها و.... می توانند با استفاده از اصول HACCP نسبت به تضمین سلامت محصولات غذایی خود اطمینان لازم را كسب نمایند.





نوع مطلب :
برچسب ها :

       نظرات
شنبه 21 آبان 1390
محمد باباپور